ЛУКСУЗНО ТУРСКО ОДМОРАЛИШТЕ СО 300 ЗАМОЦИ СТАНА ГРАД НА ДУХОВИ

Истанбул, (Гардијан)

Турција доби нов град на духови, откако изградбата на луксузна населба во близина на Мудурну, село на половина пат меѓу Истанбул и Анкара, беше запрена минатата година поради банкрот на инвеститорот. Иднината на речиси 300 мали замоци на Бурџ ал Бабас, кои чинеа околу 174 милиони евра, сега е неизвесна.

Инвеститорите и натаму се надеваат дека проектот ќе заживее оваа година (Фото: Гети)

Изградбата на одморалиштето наменето првенствено за богати туристи почна во 2014 година и проектот вклучуваше и турски бањи и забавен комплекс. Биле продадени само неколку замоци во стилот на Дизни вредни по 436.000 евра, по што неколку инвеститори се повлекле. Од 732 планирани домови, 587 се комплетирани и компанијата сега е во долг од 20 милиони фунти.

Проектот од старт беше омразен меѓу локалните жители, кои велеа дека тој нема никакви допирни точки со традиционалната архитектура од оваа област.

„Потребно е да продадеме 100 вили за да го отплатиме долгот. Верувам дека можеме да ја надминеме кризата во рок од четири-пет месеци и делумно да го отвориме проектот во текот на оваа година“, велат од групацијата „Сарот“, која е носител на проектот.