„ПИЧПРИЧ“ СО ГАЛА НАСТАН „ЦЕПКИ“ ПО ПОВОД 10-ГОДИШНИОТ ЈУБИЛЕЈ НА ФЕСТИВАЛОТ „ПРВО, ПА ЖЕНСКО“

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Иницијативата за раскажување женски приказни „ПичПрич“ ќе одржи специјално издание насловено „Цепки“ по повод десетгодишниот јубилеј на фестивалот за феминистичка култура и акција „Прво, па женско“. Овој гала настан ќе се одржи во Филхармонијата на 13 мај, со почеток во 20 часот.

Темата на „Цепки“ ќе биде субверзивната моќ на хуморот и ќе понуди повеќе толкувања на тоа што е смешно. Ќе учествуваат петмина раскажувачи кои со своите настапи веќе оставиле голем впечаток на „ПичПрич“: уметницата Јана Јакимовска, планинарката и уметница Илина Арсова, писателот Петар Андоновски, радиоводителката Маја Казакова и режисерката Софија Ристевска. Како и на сите други гала настани на „ПичПрич“, ќе настапи и една регионална раскажувачка, хрватската писателка и активистка Мима Симиќ.

„ПичПрич“ е авторство на Ана Василева и Румена Бужаровска, заедно со „Тиииит! Инк“. Билетите за „Цепки“ се продаваат по цена од 200 денари. Настанот е поддржан од Шведска и фондацијата „Kvinna till Kvinna“.