ЦЕНТАРОТ НА СИДНЕЈ СЕГА ЦЕЛОСНО СЕ НАПОЈУВА СО СТРУЈА ОД ОБНОВЛИВИ ИЗВОРИ

Сиднеј, (Лонли планет)

Централниот дел на Сиднеј сега стопроцентно се напојува со електрична енергија што се добива од обновливи извори, односно од соларните и ветерните фарми во Нов Јужен Велс.

Градското подрачје на Сиднеј, кое ги опфаќа центарот и повеќе од 30 приградски населби, потпиша десетгодишен договор со добавувачот „Флоу пауер“ вреден 42 милиони долари, со кој планира да ги редуцира штетните емисии за 70% до 2024 година.

Сиднеј го вклучи целиот градски имот во проектот, па со чиста електрична енергија ќе се снабдуваат уличното осветлување, пет базени, 75 паркови, спортски терени, 115 згради и историското Градско собрание. Целта на иницијативата е емисиите на јаглерод диоксид да се намалат за 20.000 тони годишно.

„Се наоѓаме среде климатска вонредна состојба. Градовите се одговорни за 70% од емисиите на стакленичките гасови во светот и затоа е важно да преземеме ефективни климатски акции“, изјави градоначалникот на Сиднеј, Клавер Мур.