ВО ПАРИЗ И БРИСЕЛ НА ЕДЕН ДЕН НЕ СЕ ВОЗЕА АВТОМОБИЛИ

Париз, Брисел, (Гардијан)

Немаше автомобили на улиците на Париз и Брисел вчера и градоначалниците на двете метрополи ги повикаа и останатите европски држави да го следат примерот и да организираат свој ден без моторни возила.

Во заедничкото соопштение, Ан Идалго (Париз) и Филип Клоз (Белгија) истакнаа дека е крајно време да се преземе нешто против климатските промени и аерозагадувањето.

(Фото: ЕПА)

Брисел на еден ден го трансформираше булеварот Ватерло во зона за пикник, а плоштадот Пулаерт во подиум за танцување. Градот, исто така, постави патеки за скејтбординг за деца, а беа организирани и настани за екстремни спортови.

И Париз организираше пикници, отворени пазари и паради. Велосипедисти ги окупираа главните сообраќајници во градот, а Плас де ла Конкорд, еден од најфреквентните делови на Париз, беше домаќин на пикник.

(Фото: ЕПА)
(Фото: ЕПА)