ЗГАСНА ОМИЛЕНИОТ ГРАДСКИ АВТОМОБИЛ „ФИАТ ПУНТО“

Рим, (Мотор1)

„Фиат“ го прекина производството на „пунтото“ по 25 години, тивко ставајќи крај на еден од своите најдолговечни модели.

Компанијата не планира да го замени со нов претставник во Б-сегментот, туку ќе го искористи слободниот простор во фабриката во Мелфи за производството на вториот теренец на „Масерати“.

„Пунто“ беше изоставен од идните планови на „Фиат-Крајслер“ во почетокот на јуни, кога сега покојниот извршен директор Серџо Маркионе најави дека фокусот во наредните пет години најмногу ќе биде на моделите на „Алфа ромео“ и „Џип“.

Првата генерација на „пунто“, која се произведуваше од 1993 до 1999 година, беше прогласена за Европски автомобил на годината во 1995. Втората генерација се продаваше до 2010 година и дури го надмина својот претходник. Кога во 2005 година беше претставена и третата генерација, таа се состоеше од две верзии, „гранде пунто“ и „класик пунто“.

„Пунтото“ во меѓувреме го загуби натпреварот во цената и во квалитетот со најголемите конкуренти, како „поло“, „фиеста“ и корејските автомобили. Тој се продаде во нешто повеќе од девет милиони примероци.