ЈАПОНИЈА ГО ПРЕТВОРИ ПРОЛЕТНОТО ЦУТЕЊЕ ДРВЈА ВО ТУРИЗАМ ОД НЕКОЛКУ МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ

Токио, (Гардијан)

Пролетното цутење на црешите Јапонија го има претворено во туризам од 2,7 милијарди долари. Повеќе од пет милиони туристи лани ја посетиле Јапонија во сезоната на настани и фестивали посветени на цутењето, кое во тамошната култура се смета за симбол на обнова и нов живот.

И додека една сезона завршува, друга почнува.

(Фото: Гети)

Полното цутење на глицинија трае од средината на април до почетокот на мај и е вистински фестивал на бои, бидејќи ова инвазивно растение може да има сини, розеви, виолетови и бели цветови, а виснатите гранки формираат тунели.

(Фото: Гети)

Ако сакате вистински да го доживеете спектаклот, треба да се посети цветниот парк Ашикага, каде што растат повеќе од 350 видови глицинија, како и повеќе од 5.000 грмушки азалеја.

Фестивалот во Ашикага трае од 13 април до 19 мај.

(Фото: Гети)