ПО 14 МЕСЕЦИ, ОД ДЕНЕСКА ПОВТОРНО МОЖЕ ДА СЕ ПАТУВА ВО ГРЦИЈА

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)
The cars arrive at the border crossing "Evzoni" between Greece North Macedonia, near southern city of Gevgelija, Republic of North Macedonia on 01 July. According to EU decision, Greece reopens passing border with North Macedonia. Border crossing Evzoni is opened for EU citizens and 14 other countries, which are on a list approved by the EU authorities. All passengers arriving to Greece are required to fill a Passenger Locator Form (PLF) at least 48 hours before check-in. The form is part of the country’s planning for protection against the COVID-19 pandemic and will allow authorities to create barcodes for travelers so that testing of new arrivals can be targeted.

По речиси 14 месеци пауза, грчката граница од денеска повторно е отворена за македонските граѓани.

Откако го добиле протоколот за пропуштање на странски возила, грчките погранични служби во 14 часот го отворија преминот Богородица-Евзони, кој беше затворен за македонските државјани уште од 16 март минатата година, на самиот почеток на пандемијата на коронавирусот.

За влез во Грција, граѓаните треба да се пријават на сајтот travel.gov.mk и да приложат потврда дека се вакцинирани против ковид-19 или ја прележале болеста или негативен ПЦР тест направен во изминатите 72 часа.

Грција соопшти дека ги признава сите вакцини против ковид-19, вклучувајќи ги и кинеските и руските, кои засега не се одобрени во Европската Унија.

Отворањето на преминот се совпадна со почетокот на летната туристичка сезона во Грција.