АНА-МАРИЈА БРАНЃОЛИЦА НА 14 ЈУНИ ПРОМОВИРА КНИГА ЗА БАЈАЧКИТЕ ОБРЕДИ ВО МАКЕДОНСКАТА КУЛТУРА

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Утре (14 јуни) од 20 часот, во кафулето „Ли“ во Скопје ќе биде промовирана книгата „Бајачките обреди како дел од македонската народна култура“ од Ана-Марија Бранѓолица, во издание на „Фуснота“. Книгата ќе ја промовира Душко Крстевски.

Издавачот вели дека предмет на истражување во научниот труд на Бранѓолица е феноменот на баење како интегрален дел од македонската народна култура, а опсервацијата на баењето како магиски обред вклучува детално истражување на обредните постапки и реквизити.

„Една од клучните цели на истражувањато на Бранѓолица е да покаже дека баењето претставува централна сила во исцелувачката улога, каде што тоа има своја логика и своја поетика“, вели Крстевски.