ДАРКО АЛЕКСОВСКИ ВО ЗАГРЕБ ЈА ОТВОРА СВОЈАТА „МАЛА ИЗЛОЖБА ЗА МЕЧТАЕЊЕ“

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Изложбата „Мала изложба за мечтаење“ на македонскиот уметник Дарко Алексовски ќе се отвори денеска (1 март) во 19 часот во поп-ап галеријата „Гаража Камба“ во Загреб. Кураторка на изложбата е Сара Микелиќ.

Изложбата е поделена на три меѓусебно поврзани сегменти: дванаесетте претходни изданија на „Мал прирачник за мечтаење“, ново издание реализирано во соработка со Стела Микулин и Жељко Бељан и дела создадени на работилница за фанзини, која се одржа деновиве.

„Мал прирачник за мечтаење“ е серија самостојно издадени фанзини на Алексовски, преку кои тој истражува еден постојано променлив светоглед и мечтае за одредени места, предмети и ситуации, каде што имагинацијата се испреплетува со нашите сеќавања.