САКАМДАКАЖАМ.МК И АМЕРИКАНСКИТЕ СОВЕТИ ЗА РАЗМЕНА НА СРЕДНОШКОЛЦИ СО ОБУКА ЗА ПРЕПОЗНАВАЊЕ ЛАЖНИ ВЕСТИ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Серија активности за обука како да се препознаат лажни вести имаа средношколците стипендисти на YES програмата за размена и меѓународно образование на Американските совети поддржана од американскиот Стејт департмент, во соработка со дигиталната редакција САКАМДАКАЖАМ.МК.

Од работилницата со Горан Михајловски и Марина Костова. (Фото: Американски совети)

На работилницата во живо со главниот уредник на САКАМДАКАЖАМ.МК Горан Михајловски и заменичката-главен уредник Марина Костова, средношколците во програмата научија како да препознаат лажни и манипулативни вести, да разликуваат суштински од кликбејт наслови и како да ја претворат својата приказна во вест. Михајловски и Костова на темата медиумска писменост одржаа и онлајн мастеркласови.

Средношколците ја посетија и нашата редакција и разговаравме за новинарската професија, стандардите, проблемите и напорите да се зачува интегритетот и да се образува младата публика.