СЕ ОТВОРА ВТОРОТО ИЗДАНИЕ НА СКОПСКИОТ ПОЕТСКИ ФЕСТИВАЛ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Второто издание на Скопскиот поетски фестивал се отвора вечерва во 20 часот во кино „Фросина“ со тематското поетско читање „Во друштво на мртвите поети: како битник – џез и поезија“. Во придружба на џез музичарите Шамба и Сол од „Летечки пекинезери“ ќе учествуваат Андреј Ал-Асади, Јовица Ивановски, Делвина Крлуку, Мариета Дукиќ, Д. А. Лори, Митко Апостолов, Васко Марковски, Радмила Петровиќ од Србија, Сергеј Тимофеев од Летонија и младата Марија Велинова.

Велинова синоќа беше избрана од 13-темина поети на возраст од 16 до 25 години кои читаа на настанот „Отскочна даска“ во кафе-книжарницата „Буква“.

Утре во „Фросина“ е интернационалната поетска вечер, на која ќе настапат Влада Урошевиќ, Владимир Мартиновски, Радмила Петровиќ и Сергеј Тимофеев, а ќе заврши со кус поетско-музички перформанс на Пијан Славеј.

Во рамките на фестивалот ќе се одржат и работилница за креативно пишување поезија и проекција на 12 поетски филмови, изработени од Сандра Ѓоргиева, Марија Шаклева, Диме Данов и Валентина Бакти.