УЧЕБНАТА ГОДИНА ВО МАКЕДОНИЈА ЌЕ ЗАВРШИ ПО ЕЛЕКТРОНСКИ ПАТ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Учебната година во Македонија ќе заврши по електронски пат, објави Владата.

За да се избегне директен контакт среде пандемијата на коронавирусот, од кој секој ден има сѐ повеќе заразени и во Македонија, учениците и студентите ќе ја следат наставата од дома, преку средствата за електронска комуникација, како видеоконференциски платформи и електронска пошта.

За основните училишта се предвидува наставниците да спроведат испрашувања и тестирања на учениците или да се користат други форми на утврдување и оценување на нивното знаење. И средношколците ќе слушаат предавања, комуницираат и ќе бидат тестирани и оценувани од професорите преку средствата за електронска комуникација.

Владата ја донесе и Уредбата со законска сила за примена на Законот за високо образование за време на вонредна состојба, при што предавањата, вежбите, проверката на знаењето, индивидуалната настава и консултациите ќе се одвиваат по електронски пат, исто како и полагањето на испити и колоквиуми, но само доколку факултетите обезбедат сигурен систем.

Македонија беше една од првите земји во Европа која целосно го запре образовниот процес поради коронавирусот, при што сите градинки, училишта и факултети беа затворени на 10 март.