Иако е важно луѓето од сите возрасти да внесуваат доволно протеини, уште поважно е да им се даде приоритет како што старееме. Потребата за протеини се зголемува со возраста бидејќи мускулната маса се намалува, а протеините се важни за нејзино одржување.
Важно е да внимавате како го зголемувате внесот на протеини бидејќи додека некои извори на протеини се корисни за здравјето на срцето, други можат да го зголемат ризикот од срцеви заболувања кога се претерува со нив.
„Важно е да ги земете предвид типот на протеинот, големината на порцијата и начинот на подготовка. Протеините кои се здрави за срцето вклучуваат риба, грав, јајца, сирење со малку маснотии, пилешко без кожа и мелено мисиркино месо“, вели д-р Ника Голдберг.
Кардиологот Ендрју Бромли препорачува медитеранска исхрана со растителни протеини, како грав, леќа, наут, тофу и риба. Научните студии ја поддржуваат врската помеѓу медитеранската исхрана и здравјето на срцето и покажуваат дека луѓето кои ја следат имаат помал ризик од кардиоваскуларни болести. Бромли додава дека интегралните житарки се уште еден одличен извор на протеини од растително потекло што многумина го занемаруваат.