ПЕШАЧЕТЕ ЗА ПОДОЛГ ЖИВОТ, НО НЕ СЕ ОПСЕДНУВАЈТЕ СО БРОЕЊЕ ЧЕКОРИ

САД, (Си-Ен-Ен)

Американска студија покажа дека со направени 10.000 чекори на ден може да се намали ризикот од рак, срцеви заболувања и од рана смрт. Но, според списанието „Природна медицина“, секој број на чекори помага.

Истражувањата покажуваат дека просечниот човек се здебелува половина до еден килограм секоја година, што со текот на времето полека доведува до нездрава тежина, па дури и до дебелеење.

„Луѓето можат да го намалат ризикот од дебелина со повеќе одење, но и ризикот од дијабетес, хипертензија и депресија“, вели авторот на студијата Еван Британија, професор по кардиоваскуларна медицина на Универзитетот Вандербилт.

Главната порака на студијата е дека повеќе чекори функционираат подобро. Ако се движите 21 минута секој ден во неделата, ќе го намалите ризикот од смрт од сите причини за една третина, според американскиот Центар за контрола и превенција на болести. Моменталните препораки за возрасни се 150 минути пешачење со умерен интензитет, танцување, возење велосипед, тенис, аеробик и два дена активности за зајакнување на мускулите секоја недела.

Студијата следеше 6.000 луѓе континуирано четири години. Научниците откриле дека луѓето кои пешачат во просек 8.200 чекори дневно имаат помала веројатност да страдаат од несоница или депресија.

Броењето чекори не е неопходно, но може да биде корисно.

(Фото: Фрипик)