ПЕТТЕ НАЈДОБРИ ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ ЗА ЗДРАВИ ЦРЕВА

САД, (Си-Ен-Ен)

Иако пробиотиците и пребиотиците се важни за здравјето на цревата, тие не се единствените алатки за подобрување на рамнотежата на цревната заедница, велат американските нутриционисти. За здрави црева, потребна е добро балансирана исхрана која вклучува соодветни количини на неколку витамини и минерали.

„Цинкот игра клучна улога во одржувањето на здравјето на гастроинтестиналниот тракт, помагајќи да се произведе стомачната киселина потребна за ефикасно варење“, вели нутриционистката Сара Коржењевски.

Таа додава дека магнезиумот е минералот кој го одржува правилното функционирање на дигестивниот систем.

„Овој минерал помага во релаксирањето на цревните мускули, што придонесува за непречено движење на храната низ дигестивниот тракт. Недоволното внесување магнезиум може да доведе до проблеми како што се запек, надуеност и болки во стомакот“.

Иако селенот е првенствено познат по својата улога во метаболизмот на тироидните хормони, тој е исто така клучен минерал за здравјето на дигестивниот систем.

Коржењевски вели дека витаминот Д е суштинска хранлива материја за одржување на здрав гастроинтестинален тракт.

„Исто така, и витаминот А помага да се одржува цревната обвивка, која делува како бариера против штетните токсини и патогени. Витаминот А, исто така, го подобрува имунолошкиот систем и го зголемува производството на имунолошки клетки кои ги одржуваат цревата здрави“, вели Коржењевски