ЖИТЕЛИТЕ НА БАЗЕЛ ВО ЛЕТО СЕ ВРАЌААТ ОД РАБОТА ПЛИВАЈЌИ ВО РАЈНА

Базел, (АФП)

Во летните месеци, жителите на Базел се шетаат по улиците носејќи светли торби во облик на риба. Таканаречениот wickelfisch е всушност водоотпорна торба од полиестер во која ги стават своите лични работи кога сакаат да пливаат во Рајна.

Иако просечната летна температура во Базел изнесува 25 Целзиусови степени, а Рајна се карактеризира со брз и непредвидлив тек, многумина бараат освежување во неа. Неретко можат да се видат и деловни луѓе како по завршувањето на работното време ги соблекуваат своите одела на брегот на Рајна, ги ставаат во wickelfisch, скокаат во реката и пливајќи си одат дома.


Не само што Рајна е темпераментна река, туку и околу неа нема спасители, па во водата се влегува на лична одговорност.

Покрај Базел, оваа пракса може да се види и во Цирих и Женева.

„Пливањето во река е чисто задоволство и секогаш е достапно и бесплатно. Целта е да се плива во градот, под мостовите, покрај бродовите кои поминуваат“, вели Барбара Бузер, која редовно плива во Рајна.

(Фото: Шатерсток)