„ДИЗНИ“ ГО КУПИ „ФОКС“ ЗА 71 МИЛИЈАРДА ДОЛАРИ И СОЗДАДЕ ДОСЕГА НЕВИДЕНА ИМПЕРИЈА НА ЗАБАВАТА

Њујорк, (Гардијан)

„Дизни“ го комплетираше преземањето на забавната индустрија на „Фокс“ во зделката тешка 71 милијарда долари, што не само што ќе обедини некои од најуспешните филмски и ТВ-франшизи, туку и ќе создаде медиумска империја од досега невидени размери.

Компанијата „Волт Дизни“ ја затвори зделката непосредно пред полноќ по њујоршко време и со неа ги доби филмското и ТВ-студио на „Фокс“, мрежата „Еф-Екс“, „Нешнал џиографик“ и индискиот ТВ-гигант „Индија стар“.

Следен чекор е отворањето на стриминг сервисот „Дизни+“, со кој „Дизни“ ќе се обиде да го предизвика „Нетфликс“.

Откако претходно во својот каталог ги вклучи класичните цртани филмови на „Дизни“, „Војна на ѕвездите“, „Пиксар“, „Мапети“ и дел од ликовите на „Марвел“, компанијата сега ги добива и „Екс-Мен“ и „Дедпул“, но и голем број популарни серии, како „Модерно семејство“, „Ова сме ние“ и „Симпсонови“.

„Ова е исклучителен и историски момент за нас. Спојувањето на богатството и на креативните таленти на ‘Дизни‘ и на ‘20 сенчури фокс“ ќе создаде водечка глобална забавна компанија“, изјави претседателот на „Дизни“, Роберт Ајгер.