ЛЕВУШКА, СПАСИ НИ ГО БАJКАЛСКОТО ЕЗЕРО – РУСКИ ЕКОЛОГИСТИ БАРААТ ПОМОШ ОД ДИКАПРИО

Москва, (Гардијан)
LEONARDO DICRPRIO ARRRIVES TO PREMIERE IN HOLLYWOOD CA Pictured: Ref: SPL5105367 230719 NON-EXCLUSIVE Picture by: Pap Nation / SplashNews.com Splash News and Pictures Los Angeles: 310-821-2666 New York: 212-619-2666 London: 0207 644 7656 Milan: 02 4399 8577 [email protected] World Rights

Како еден од најпознатите поборници за заштита на животната средина во Холивуд, Леонардо ДиКаприо често го користи својот профил на Инстаграм за да го повика светот да се грижи за планетата. Но, изминатиов период, во коментарите доминира една тема – судбината на езеро во Сибир.

Руските екологисти го „нападнаа“ неговиот профил со пораки, некои и на кирилично писмо, барајќи од оскаровецот да ја поддржи нивната кампања за спас на Бајкалското Езеро.

Под заштита на УНЕСКО, Бајкал е најстаро и најдлабоко езеро на Земјата, а според волумен, и најголемо слатководно езеро, со површина колку Белгија и Холандија заедно. Екологистите алармираат дека езерото, познато како „Сибирски бисер“, е во опасност од загадување, развој и риболов.

„Левушка, спаси го нашиот Бајкал! Братски те молиме во име на цела Русија“, стои во една од пораките.

Во изминатите години, ДиКаприо донираше милиони долари за еколошки цели преку неговата истоимена фондација, која ја основа во 1998. Тој често говори дека климатските промени се најголем проблем на денешнината.

ДиКаприо има изјавено дека неговите покојни баба и дедо биле Руси и себеси се прокламира како полу-Русин.