ПИЈАНИСТОТ ДИНО ИМЕРИ СО КОНЦЕРТОТ „ЗИМСКА БАЈКА“ ВО ЧЕСТ НА ПРАЗНИЦИТЕ

Скопје, (СМАРТ ДК.МК)

Вечерва од 20 часот, во Камерната сала на Филхармонијата пијанистот Дино Имери ќе одржи концерт насловен „Зимска бајка“.

Концертот го организира „Баги комуникации“ по повод претстојните празнични денови, а симболично ќе започне со делото „Декември“ од Петар Илич Чајковски. Потоа ќе бидат изведени фрагменти од „Оревокршачка“, делото на Сергеј Рахмањинов „Прелудиум во Г-мол“, „Унгарска рапсодија бр. 2“ од Франц Лист, „Трич-Трач полка“ од Јохан Штраус Помладиот и „Ла Валс“ од Морис Равел.

„Искрено верувам дека генијалната музика на големите автори што ќе биде дел од програмата ќе ги стопли срцата на сите присутни и барем за миг заедно ќе ги пронајдеме магијата и мистеријата на зимата. Со радост и нетрпение ја очекувам средбата со мојата домашна публика, пред настапите во неколку европски престолнини“, вели Имери.

Дино Имери (29 години) е еден од најреномираните македонски пијанисти. Пред една година стана доцент и предава повеќе предмети на Факултетот за музичка уметност во Скопје.