„РЕКВИЕМ ЗА МОЈОТ ПРИЈАТЕЛ“ ОД ЗБИГЊЕВ ПРАЈСНЕР ПРЕМИЕРНО ВО ФИЛХАРМОНИЈАТА

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

„Реквием за мојот пријател“ од полскиот композитор Збигњев Прајснер вечерва премиерно ќе се изведе во Филхармонијата, со почеток во 20 часот.

Шеесет и шестгодишниот Прајснер се прослави со соработката со легендарниот полски режисер Кшиштоф Кишловски и „Реквием за мојот пријател“ е неговото прво музичко дело кое не е напишано за филм. Прајснер го сними албумот во 1998 во чест на Кишловски, кој почина две години порано.

Диригент ќе биде Емил Табаков од Бугарија, а како солисти ќе настапат сопраните Билјана Јосифов и Катерина Стојановска, тенорот Ѓорѓи Цуцковски, басот Александар Стефаноски (Македонија/Германија), како и гостите од Србија, Бојан Булатовиќ (контратенор), Золтан Борбељ (оргули) и Каролина Бетер (соло блок флејта).