НЕ ЈАДЕТЕ ПОВЕЌЕ ОД 20 ЦРЕШИ НА ДЕН, МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКААТ АЛЕРГИЈА И ГРЧЕВИ ВО СТОМАКОТ

САД, (Си-Ен-Ен)

Сезоната на цреши започна и многумина не можат да им одолеат. Црешите се добри затоа што се полни со антиоксиданси и други важни хранливи материи, но сепак е важно да внимаваме колку јадеме.

Додека некои луѓе можат да изедат куп цреши без да доживеат никакви проблеми, други може да доживеат болки во стомакот, како и надуеност, гасови и дијареа. Сето ова се можни симптоми на јадење премногу овошје богато со влакна, како што се цреши, јаболка или круши, според Клиниката во Кливленд.

Ако имате проблеми со шеќерот, без разлика дали имате дијабетес или хипергликемија, јадењето храна богата со шеќер може да предизвика зголемување на шеќерот во крвта.

Овошјата кои се богати со фруктоза, како што се јаболката, крушите и сувото овошје, исто така може да предизвикаат непријатни симптоми на синдром на нервозно дебело црево.
Ова е доста ретко, но ако почувствувате симптоми на гадење, повраќање, грчеви или дијареа после јадење цреши, можеби сте алергични на нив. Симптомите на алергија на храна обично се развиваат во рок од неколку минути до два часа по јадењето на овошјето. Може да вклучуваат пецкање или чешање во устата, осип на кожата, отекување на усните, лицето, јазикот и грлото, отежнато дишење, грчеви во стомакот, повраќање, дијареа, гадење и вртоглавица или несвестица.

Препорачана порција дневно е 140 грама или околу 21 цреша. Оваа количина содржи 90 калории, 3 грама влакна и здрава доза на калиум и витамин Ц.

(Фото: Идахо)