Здравата исхрана е важен фактор кој влијае на намалување на ризикот од зараза од ковид-19.
Истражувачки медицински тим во Индонезија вели дека со медитеранската исхрана може да се намали ризикот од добивање на ковид.
За да истражи дали ризикот од инфекција и сериозноста може да се ублажат со медитеранската исхрана, тимот прегледа шест студии со повеќе од 55.400 учесници вкупно во пет земји и беа објавени помеѓу 2020 и 2023. Учесниците пријавија дека се придржуваат до медитеранската исхрана користејќи прашалници.
За да се утврдат случаите на ковид-19, четири студии се потпираа на извештаите на учесниците за тоа дали биле заразени, додека друга студија идентификувала случаи и со самопријавување и со тестови за антитела.
Три студии открија значајна поврзаност помеѓу медитеранската исхрана и намалениот ризик од инфекција со коронавирус, додека две други студии покажаа незначителни резултати. Низ сите овие студии, учесниците кои практикувале медитеранска исхрана имаа помал ризик од инфекција.
Меѓу категориите на храна измерени во некои студии, забележана е поголема потрошувачка на маслиново масло, овошје и јаткасти плодови, а помала потрошувачка на житарки и црвено месо. И умереното внесување алкохол беа поврзани со помал ризик од инфекција со коронавирус. Јадењето повеќе зеленчук, овошје, мешунки, јаткасти плодови, риба и цели зрна беше поврзано со помали шанси за тежок ковид-19.