Еден од омилените зачини во зимските месеци, циметот, е изненадувачки комплексен зачин. Не само поради вкусот, и благ и горчлив, туку и нутриционистички е полн со противречност, може да се опише и како незабележителен и преполн со потенцијално здрави соединенија.
Според Министерството за земјоделство на САД, 1 лажичка обезбедува траги од витамини и минерали, плус околу 6 калории.
Тоа го прави циметот „безбеден и лесен начин“ за да ѝ даде вкус на храната без да се додадат значителни калории во садот, вели д-р Кони Роџерс, професорка и раководителка на Одделот за нутриционистички науки на Универзитетот Џорџија.
Некои од истражувањата на Роџерс вклучуваат употреба на цимет како дел од мешавина на здрави зачини и ја испитуваат неговата улога во крвниот притисок, воспалението и ризикот од срцеви заболувања.
Циметот, исто така, е полн со растителни хемикалии наречени полифеноли кои имаат здравствени придобивки. Еден од нив, цинамалдехид, му дава на циметот арома и вкус.
Таквите биоактивни состојки, вели Роџерс, делуваат како антиоксиданти за да се спречи оштетување на ткивото и да се ограничи воспалението. Хроничното воспаление е фактор на ризик за кардиоваскуларни болести и други здравствени проблеми.
„И циметот може да биде навистина одличен додаток во исхраната кој ќе помогне да се спречи или контролира тоа воспаление“, рече таа.
(Фото: Гети)