ФАРСКИ ОСТРОВИ ОТВОРААТ МРЕЖА ПОДМОРСКИ ТУНЕЛИ ВО ЧИЈ ЦЕНТАР СЕ НАОЃА КРУЖЕН ТЕК

Торсхавн, (Би-Би-Си)

По три години изградба, Фарски Острови се подготвени да отворат мрежа подморски тунели, која вклучува и кружен тек. Тие ги поврзуваат островите Стрејмој и Ејстурој во мрежа чија вкупна должина изнесува 11 километри.

Атрактивната подморска сообраќајница ќе им донесе олеснување на жителите на Фарски Острови, бидејќи ќе го скрати патувањето од главниот град Торсхавн до Рунавик од еден час и 14 минути на само 16 минути. Во својата најниска точка, тунелите одат до 187 метри под површината на морето. Истовремено, за да се направат тунелите безбедни за користење, најстрмниот наклон е со градиент од само 5%.

Тест возење е закажано за 17 декември, пред официјалното отворање два дена подоцна. За користењето на подморските тунели ќе се плаќа патарина од 75 дански круни во еден правец (десет евра).

Фарски Острови се состојат од 18 островчиња во Северен Атлантик, сместени на половина пат меѓу Исланд и Норвешка, но имаат статус на автономен регион на Данска.