РОТЕРДАМ ПОСТАВУВА ГЛОБАЛЕН ТРЕНД СО НОВИОТ МУЗЕЈ-СКЛАДИШТЕ, 151.000 ДЕЛА И ПРЕДМЕТИ СЕ ИЗЛОЖЕНИ ВО ПЕТ КЛИМАТСКИ ЗОНИ

Ротердам, (Гардијан)

Опишан како музеј на иднината, Ротердам денеска ја отвора новата зграда на музејот „Бојманс фан Бојнинхен“, во кој постојано ќе биде сместено уметничкото богатство на двајца холандски колекционери.

„Депо“, всушност, е складиште во кое ќе бидат изложени 151.000 предмети и уметнички дела, од Ван Гог до Дали, од кои во стариот музеј „Бојманс“ јавноста можеше да види само 4% на постојани или привремени изложби.

(Фото; Бојманс)

Во новата зграда, обложена со стотици огледала, делата ќе бидат распоредени на шест спрата, а посетителите ќе мора да носат заштитни мантили. Тие ќе можат да ги гледат реставраторите како работат и да се движат низ пет различни климатски зони, приспособени за метал, пластика, хартија и црно-бела и колор фотографија, што овозможува артефактите да бидат складирани и изложени на соодветни температура и влажност.

Музејот содржи над 63.000 слики, скулптури, фотографии, филмови, инсталации и прединдустриски и дизајнерски предмети, како и 88.000 цртежи и принтови. Поради недостиг на курирање, од музејот се надеваат дека посетителите ќе доживуваат авантура додека разгледуваат наоколу.

(Фото: Бојманс)

„Ќе одите низ колекцијата како кога отиде во библиотека барајќи една книга, а наоѓате три. ‘Бојманс‘ поставува глобален тренд. И други престижни музеи планираат своја верзија на складиште“, вели Сјарел Екс, еден од директорите на музејот.

Изградбата на музејот чинела 55 милиони евра. Рефлектирачката фасада е направена од 6.609 квадратни метри стакло. поделено на 1.664 панели.