ТИРАНА ЌЕ ДОБИЕ ОБЛАКОДЕР ОД 140 МЕТРИ, СОСТАВЕН ОД 13 КОЦКИ

Тирана, (Дезин)

Португалското архитектонско студио „ООДА“ го објави дизајнот на нов облакодер во Тирана составен од 13 скалесто наредени коцки. Станбената зграда „Хора вертикале“ ќе почне да се гради напролет и ќе биде висока 140 метри.  

ООДА“ ја опиша зградата како „уникатно вертикално село сместено среде голем зелен град“.  Иако варираат во изглед, секоја од 13-те коцки има димензии 22,5 со 22,5 метри и седум ката, што, според студиото, е типична височина на згради во Тирана.

Секоја коцка отелотворува уникатен концепт поврзан со уметноста и е инспирирана од локалниот народен јазик. Зградата ќе биде направена од материјали со локално потекло“, велат од „ООДА“.

Хора вертикале“ е последниот облакодер со карактеристичен дизајн најавен дека ќе се гради во Тирана. Меѓу нив е и 85 метри висока зграда моделирана според биста на албанскиот национален херој Скендербег.