АМЕРИКА И КУБА СЕ ЗБЛИЖУВААТ ОД НОРВЕШКИ БРОД

Хавана, (ДПА)

Само еден скок, односно 250 наутички милји, ги одделуваат Мајами и Хавана, но во реалност, тие се како два различни света.

Мајами, млада, шик и сјајна метропола, е олицетворение на модерниот капитализам. Од друга страна, Хавана изгледа изнемоштена, распарчена, остаток од едно поминато време, последниот бастион на социјализмот.

Повеќе од 50 години, дипломатските врски помеѓу САД и Куба беа замрзнати. По неуспешниот обид за соборување на Фидел Кастро, Вашингтон воведе целосно трговско ембарго кон комунистичкиот остров.

Пред неколку години, во времето на Барак Обама, двете влади повторно стапија во контакт. Овој потег ја отвори Куба за американските туристи, а Норвешката крузерска компанија со седиште во Мајами започна патувања до островот минатиот мај. Потоа следеа и други линии.

„Ова не е нормално пристаниште”, вели стјуардеса на бродот „Норвиџијан скај“, како што бродот се приближува кон кубанскиот главен град.

„Тие ги одлучуваат правилата тука, не ние”, вели таа за властите.

Повеќе од 2.000 патници се симнуваат од бродот за да го истражуваат градот ноќе. Повеќето од нив се Американци. Многумина се изненадени од богатата историја и се зачудени од прекрасните стари палати. Тука не е тешко да се види зошто Ла Хабана Виеха е наведена како светско културно наследство од УНЕСКО.

По вечерната прошетка, патниците се упатуваат назад кон нивниот брод меѓу признатите американски удобности – шопинг, јадење и забава.

Следното утро, патниците продолжуваат да ја истражуваат Хавана и понатаму. Некои одат на приватни тури, возејќи се во стари американски автомобили, а други се качуваат во климатизирани туристички автобуси.

„Ова е скандал. Ние работиме со Кина и со Русија, а го отфрламе нашиот најблизок сосед”, вели еден човек додека го пие кокетелот куба либре во некогаш омилениот бар на Ернест Хемингвеј, „Флоридита“.