ДУБРОВНИК НЕ ПАМЕТИ ДА БИЛ ПОПРАЗЕН ВО ОВОЈ ДЕЛ ОД ГОДИНАТА

Дубровник, (Индекс)
30.06.2020., Stara gradska jezgra, Dubrovnik - Poprilicno prazne gradske ulice govore o ozbiljnosti situacije na krajnjem jugu. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Прв ден на јули е, а Страдун, најпознатата улица во Дубровник, е речиси празна. Тоа е сцена што жителите не ја паметат, но Дубровник е уште една популарна европска туристичка дестинација која ги трпи последиците од пандемијата на коронавирусот.

(Фото: Пиксел)

На улиците може да се сретне само по некоја помала група туристи, а и терасите на кафулињата не се полни.

Локалните медиуми најавуваат дека ситуацијата од денеска ќе почне да се подобрува бидејќи ќе се зголеми бројката на авионски летови кон градот и се очекува секој ден да ги има десетина, главно меѓународни.

Дубровник лани го посетиле рекордни 1,44 милиони туристи.