НИЦА Е НОВ ГРАД НА ЛИСТАТА НА СВЕТСКО НАСЛЕДСТВО НА УНЕСКО

Ница, (АФП)

Францускиот град Ница стана ново место на листата на светско наследство на УНЕСКО, при што беше опишана како зимско одморалиште на француската ривиера.

Сместена меѓу планини и Средоземното Море, Ница има еден милион жители, со што е вториот најголем град на француското крајбрежје, зад Марсеј. Таа е една од најпривлечните туристички дестинации во Европа и годишно ја посетуваат милиони луѓе, а тамошниот супермодерен аеродром е меѓу најпрометните во Франција.

Од 18. век, Ница ја привлекувала европската аристократија, најмногу британската и руската, во потрага по пријатна клима, каде што би ги поминувале зимите.

„Историјата на Ница истовремено е вкоренета и отворена, медитеранска и алпска, европска и космополитска. Архитектурата и пејзажот на Ница се уникатни и таа била модел за многу градови низ светот“, изјави градоначалникот Кристијан Естроси.