ОТКАКО ГИ ИЗБРКА АВТОМОБИЛИТЕ ОД ЦЕНТАРОТ, ГЕНТ СЕГА Е ПОЧИСТ И ПОТИВОК ГРАД

Гент, (Гардијан)

Бирмингем, кој своевремено со гордост се нарекуваше себеси „автомобилски град“, неодамна објави амбициозен план со кој градот ќе биде поделен на зони, при што возачите ќе мора да користат обиколници. Целта е жителите да ги заменат автомобилите со велосипед и автобус, што движењето низ градот би го направило побезбедно и поедноставно, а возењето со автобус побрзо.

Сообраќајниот план на Бирмингем е инспириран од белгискиот град Гент, кој покажа дека е можно преку ноќ да се сменат навиките на граѓаните, станувајќи рај за велосипедисти и пешаци. Планот на Гент, воведен во 2017, ги избрка моторните возила од центарот и им забрани да патуваат меѓу зони, туку тие мора да излезат на обиколница и потоа да влезат. Возачите сфатија дека иако нивното патување е подолго во километри, за него им треба помалку време, бидејќи има помалку возила на патиштата.

Центарот на Гент денес е рај за велосипедисти и пешаци (Фото: Алами)

„Сопствениците на продавници и ресторани предвидуваа пропаст поради оваа мерка, но тоа не само што не се оствари, туку економската ситуација се подобри и се отворија нови ресторани и барови“, вели заменик градоначалникот на Гент, Филип Ватеув, идеен творец на планот.

Тој беше евтин да се спроведе и чинеше само 3,4 милиони фунти. Колку за споредба, за да се изградат еден и пол километри пат, потребни се 20-30 милиони фунти.

Најчестите поплаки од граѓаните беа дека со новиот план нивното патување од 300 метри ќе се зголеми на два километра. Но, тоа и ни беше поентата: ние не сакаме луѓето за 300 метри да седнуваат во автомобил, кога можат да пешачат“, додаде Ватеув.

Гент сега има и почист воздух, откако нивото на азотен оксид паднал за 20% од 2017. Градот исто така сега е многу потивок.

Еден жител ме опиша како најдобриот композитор што го имал градот. Пред да се воведе планот, сѐ што можеше да се чуе беше какофонија од автомобили, а сега се слушаат песна на птици и детска смеа“, додаде Ватеув, кој благодарение на својот план убедливо беше реизбран на изборите.