АНДЕ ЈАНКОВ ОБЈАВИ НОВ ТРИЛЕР РОМАН ЗА ИНСПЕКТОРОТ ВИКТОР НИКОЛОВ

Велес, (СМАРТ СДК.МК)
KODAK Digital Still Camera

Излезе од печат нова, четврта книга на младиот автор Анде Јанков, насловена „Само Бог простува“, во издание на „Антолог“. Иако е дипломиран економист, велешанецот Јанков вели дека пишувањето романи му е втора работна обврска.

„Ова е трет роман за истрагите на инспекторот Виктор Николов. Една недела по излегувањето од печат, има голем интерес за неа. Тоа ми е особено драго, но и поттик да продолжам да пишувам“, вели Јанков.

Неговите три претходни книги, „Едно лето на Крит“ (2016), „Виенски гамбит (2020) и „Сигурен ризик“ (2021), имаа неколку изданија, бидејќи тиражите бргу се продадоа.

„Сакам да читам литература со крими заплети и трилери и затоа такви и пишувам. Инспирацијата ја наоѓам во секојдневниот живот. Живееме во такво општество, работите не се совршени“, додава Јанков.

Авторот смета дека жанрот трилер е малку присутен во македонската литература, а има своја публика. За една од неговите книги е подготвено сценарио за ТВ-серија, а романот „Едно лето на Крит“ може да се најде на „Амазон“.

П. ПЕЧКОВ