БУГАРСКАТА ПРЕТСТАВА „ОРФЕЈ“ ПРОГЛАСЕНА ЗА НАЈДОБРА НА 17. ТЕАТАРСКИ ФЕСТИВАЛ СКУПИ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Со претставата „Орфеј” во изведба на Народниот театар „Иван Вазов“ во Софија, синоќа се затвори 17. издание на театарскиот фестивал Скупи.

Фестивалот имаше и натпреварувачки карактер, па тричленото жири во состав Снежана Конеска-Руси, Вјољца Бектеши-Хамити и Теја Шугарева за најдобра претстава едногласно ја прогласи „Орфеј“ за „грандиозност во пропорциите на композицијата, необична структурална естетска целовитост на формата и тотална хармоничност на текст, драмска игра, музички партитури и визуелни ефекти“.

Специјалната награда „Луран Ахмети“ за најдобар актер му е доделена на Албан Укај за улогата на Стенли во „Трамвај наречен желба“, продукција на Сараевски воен театар.

Наградата за сценска игра ја добија актерките Пинар Акузу и Ѓулден Јануз за „нивната изразена актерска индивидуалност во претставата ‘Под замокот‘, во изведба на Истанбулскиот театар“.