ЏЕЗЕРИТЕ ГО НАЈАВИЈА ПРВИОТ КОНЦЕРТ ПОД НОВОТО ИМЕ НАЦИОНАЛЕН ЏЕЗ ОРКЕСТАР

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Националниот џез оркестар го најави својот прв концерт под ова име, на 23 јануари во Националната опера и балет од 20 часот. Концертот е насловен „Џез нова“.

„Со овој концерт свечено ќе го одбележиме почетокот, односно продолжувањето на нашата работа, но овојпат како Национален џез оркестар. На програмата се композиции за биг бенд од македонски автори од различни генерации, така што ветуваме уште еден незаборавен концерт“, велат од Националниот џез оркестар.

Во декември, џезерите, НОБ, министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска, вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи и генералниот директор на ТАВ Фатих Кан потпишаа договорот за реконструкција и адаптација на просторот доделен на Џез оркестарот кој го доби како траен дом од Владата. Просторот од 475 квадратни метри е дел од објектот на Националната опера и балет, за чие реновирање Владата обезбеди 10 милиони денари.