ДИНО ИМЕРИ ВО ЗАГРЕБ СВИРЕШЕ НА ПИЈАНОТО НА СВЕТИСЛАВ СТАНЧИЌ ОД 1911 ГОДИНА

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Mакедонскиот пијанист Дино Имери во неделата одржа солистички концерт во Загреб во Државниот архив. Имери свиреше дела од Мануел де Фаља, Фредерик Момпу, Морис Равел и Жорж Бизе и тоа на пијаното „плејел“ од 1911 година, кој бил во сопственост на прочуениот пијанист Светислав Станчиќ, кому специјално му го испорачале од Париз.

„Ова е мое четврто гостување во Загреб, град кој е центар на една многу сериозна пијанистичка школа. Сум настапувал во различни стадиуми од мојата кариера, од студентските денови, па сѐ до оваа зрела фаза и за сите тие посети можам да кажам дека чувствувам неверојатна топлина“, изјави Имери.

До крајот на годината го очекуваат уште два значајни настапи: на 24 ноември во Ленгерих (Германија) и на 4 декември во Камерната сала на Филхармонијата со диригентката Дијана Имери-Илкоска на настанот „Музика и поезија – вечер со музиката на Шопен“.