КОНЦЕРТ НА „ЗАГРЕБАЧКИ КВАРТЕТ“ И ИЗЛОЖБА НА БЕЛГРАДСКИОТ УМЕТНИК ЛАЛИЌ НА СКОПСКО ЛЕТО

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Концертот на „Загребачки квартет“ од Хрватска и изложбата „Разоткривање“ на Владимир Лалиќ од Белград се вечерва на програмата на Скопско лето.

Концертот на квартетот кој слави 100 години постоење е најавен за 20 часот во Музејот на македонска борба. Членови на составот се Mартин Крпан и Давор Филипс на виолина, Хрвоје Филипс на виола и Мартин Јордан на виолончело.

Српскиот уметник Владимир Лалиќ

Изложбата на Лалиќ ќе се отвори во 21 часот во Галеријата на Младински културен центар (МКЦ).

„’Разоткривање’ нѐ носи низ различни имагинарни содржини на непознатото. Акцентот е ставен на бесмисленото талкање на современиот човек во денешно време. Сите цртежи на еден начин претставуваат загатки, кои се мешаат со одреденото и неодреденото“, велат организаторите на изложбата, „ЗГ Доминиум културно јадро“ и Музејот на Град Скопје.