КУВАЈТ ЌЕ ПРЕТВОРИ ОГРОМНО ГРОБИШТЕ НА ГУМИ ВО НОВ ГРАД

Кувајт, (АФП)
KUWAIT: These pictures show used tires that were transported from a landfill in the north of Kuwait to Al-Salmi border region near the country’s industrial area, where they will be cut or repurposed for local use or for export, on Wednesday. — Photos by Yasser Al-Zayyat

Кувајт ги објави плановите за трансформирање на огромно гробиште на автомобилски гуми во нов град. Депонијата од 2.000 квадратни метри на северот на богатата држава стана последно почивалиште за 40 милиони гуми.

Властите решиле да ја затворат депонијата откако таму 17 години се фрлаа искористени гуми, кои пак гореа во три огромни пожари од 2012 до 2020.

„Излеговме од тешка етапа која беше окарактеризирана како високоризична за животната средина. Областа сега е исчистена од гуми и можеме да почнеме со проектот за изградба на градот Сад Ал-Абдула“, изјави кувајтскиот министер за нафта Мохамед ал-Фарес.

Во изминатите месеци, камионите натоварени со гуми направиле 44.000 возења од депонијата до регионот Ал-Салми, каде што привремено ќе бидат складирани. Кувајт планира да ги рециклира сите гуми со цел да се избегне создавање нова депонија.