ЛИЦАТА СО ПОПРЕЧЕНОСТ И ГЕРМАНСКИОТ АМБАСАДОР ГЕРБЕРИХ ЦРТАА ГРАФИТИ СО СПРЕЈ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)
The German Ambassador, Mr Thomas Gerberich starts the canvas painting by spray painting the name of the event - "Social Friday" in his residency in Skopje, Republic of North Macedonia on 19 July 2019. The German Ambassador, Mr Thomas Gerberich and members of his team organized the event called "Social Friday" for people with disabilities, where they spray painted on canvases which later will be put up on the walls in the German residency in Skopje.

Лицата со попреченост со спреј цртаа графити на платно во дворот на резиденцијата на германскиот амбасадор Томас Герберих. Дружењето беше под мотото „Соушл фрајдеј“, движење со години распространето низ светот, кое преку организирање дружби во петок после работа им помага на социјални или загрозени категории.

Германскиот амбасадор Герберих реши да ги покани лицата со хендикеп за да се запознаат подобро и да испратат порака дека тие не треба да бидат заборавени, туку треба активно да бидат вклучени во општествениот живот. Тие заедно со амбасадорот и со вработените во амбасадата цртаа на мали платна, а потоа Герберих ги повика сите да остават свој печат на големото платно, кое ќе биде слика во неговата дневна соба.

Од сликите кои ги цртаат лицата со попреченост, Германската амбасада ќе организира изложба, а собраните средства ќе се донираат за овие лица (Фото: Ѓ. Личовски)

„Петок е ден кога ни завршуваат работните обврски и убаво е секој од нас да направи добро дело, да помогне на некого. Ѕидовите на мојата дневна соба сега се празни и оваа што ќе го нацртаме ќе стане слика, која ќе ме потсетува на овој ден“, рече амбасадорот Герберих.

Од сликите што ги цртаат лицата со попреченост, Германската амбасада ќе организира изложба, а собраните средства од нивна продажба ќе се донираат на овие лица.

А. АНТЕВСКА