МАКЕДОНСКИТЕ УЧЕНИЦИ ОСВОИЈА ЧЕТИРИ МЕДАЛИ НА ТРЕТАТА БАЛКАНСКА ОЛИМПИЈАДА ПО ФИЗИКА

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Четворица македонски средношколци се закитија со медал на третата Балканска олимпијада по физика, што се одржуваше од 24 септември до 2 октомври, што претставува најголем успех на младите македонски физичари досега.

Сребрен медал освоија Јан Стојановски (втора година во ПСУ „Јахја Кемал“ од Скопје) и Мајкл Георгиевски (трета година во гимназијата „Добри Даскалов“ од Кавадарци), а бронза им припадна на Емилија Николовска (втора година во Математичко-информатичката гимназија од Скопје) и Сандра Недановска (трета година во ПСУ „Јахја Кемал“ од Скопје).

Учество зедоа 57 ученици од Македонија, Србија, Црна Гора, Грција, Кипар, Турција, Романија, Бугарија, Албанија, Молдавија, БиХ, Словенија, Туркменистан, Казахстан и Иран, а поради пандемијата, Олимпијадата се одржа на дистанца.

Локални организатори беа Друштво на физичари на Македонија и Институт за физика при Природно-математички факултет во Скопје.