НАЦИОНАЛНАТА ОПЕРА И БАЛЕТ УЧЕСТВУВА СО „САГА“ НА ТАНЦ ФЕСТ СКОПЈЕ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Современиот балет „Сага“, во кореографија на Рисима Рисимкин, ќе се изведе вечерва (16 април) од 20 часот во Националната опера и балет (НОБ) на јубилејниот 20. Танц фест Скопје. Претставата е дел од програмата „Паралели“, која фестивалот ја остварува во соработка со НОБ.

Либретото се базира врз народни преданија и современа поезија на македонски автори, во кое централно место зазема песната „Везилка“ на великанот Блаже Конески.

„’Сага’ е возбудливо патување низ ритамот на седмата осмина. Низ заедничка креација со Националниот балет,  Рисимкин, на извонредната музика на композиторот Тони Китановски, сценографијата на Матеа Мијановиќ и костимите на Благој Мицевски, ги открива идентитетите на Црвената и Црната нишка, кои ги толкуваат примабалерините Марија Кичевска-Шокаровска и Мими Поп-Алексова Атанасовска, Пиреј со првенецот Балаж Лочеи (Унгарија), Везилката со Саша Евтимова, Копнеж со Франсиско Хименес Руис, Прелист со Наташа Трендафилова-Гицева, Трепетлика со Илијана Данилов и Ѓул со Христина Наќевска“, најавуваат од Танц фест.

Фото: К. Попов