ИЗЛОЖБАТА „ОД КУЈНАТА НА МИРО МАСИН“ СЕ ОТВОРА ВЕЧЕРВА ВО „АКАНТУС“

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Денеска во 18 часот во галеријата „Акантус“ во Дебар Маало во Скопје ќе се отвори изложбата со дела од уметникот Миро Масин. Изложбата е насловена „Од кујната на Миро Масин“, а уметникот ја најавува како „мала групна изложба“, со 52 дела од разни циклуси од изминатите години и едно дело од 2019.

„На изложбата, освен ‘нормални’ слики од циклусот ‘Ашанте’, има и повеќе музички инструменти, што се исправни и можат да свират, ама се осликани. Неколку гитари, две мандолини, балалајка, овие свират, не се само убави. Има и труба и виолина, ама се скулптури светилки. Сликарството на Масин на оваа изложба е во огромен дел апстрактно и не е многу податно за прецизни толкувања. Гледајте вие да најдете нешто што ќе ве поврзе со формите и со боите што ги гледате. И ако ви успее, најдете во делото сопствена приказна“, пишува Тихомир Јанчовски во каталогот.

Изложбата ќе трае до 4 мај.