„ОДИСЕЈА“ НА ДРАМСКИ ТЕАТАР ОД ПЛОВДИВ ВЕЧЕРВА НА ФЕСТИВАЛОТ НА АНТИЧКА ДРАМА ВО ВЕЛЕС

Велес, (СМАРТ СДК.МК)

Вечерва со почеток во 20 часот, на сцената на Велешки театар ќе се изведе претставата „Одисеја“ според Хомер. Таа е проект на Драмски театар од Пловдив, автор на драмскиот текст е Александар Секулов, а режијата на Дијана Добрева. Во претставата настапува бројна актерска и танчарска екипа.

„‘Одисеја‘ е претстава за патувањето на срцето. Херојот, соочен со своето долго враќање во родната Итака, има нескротлив иноваторски дух, храбро стои пред перипетиите, го предизвикува непознатото, плаќа висока цена за знаењето и води жртвен спор со боговите за правото да има своја сопствена судбина. Човекот кој патува, преминува граници, лута и се враќа назад е метафора за цивилизацискиот немир“, вели режисерката Добрева.

Претставата е дел од официјалната програма на Фестивалот на античка драма „Стоби“.

П. ПЕЧКОВ