РОМАНОТ „ЅИРКАЧОТ“ НА АЛЕКСАНДАР ПРОКОПИЕВ ИЗЛЕЗЕ НА СЛОВЕНЕЧКИ ЈАЗИК

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Во издание на Форумот на словенските култури од Љубљана излезе словенечкиот превод на книгата „Sиркачот“ на Александар Прокопиев, соопшти издавачката куќа „Прозарт медиа“. Преводот е на Роберт Суша, а предговорот е на Намита Субиото.

Овој форум вмрежува и поврзува 13 словенски литератури во едицијата 100 словенски романи.

„Ѕиркачот“ е третата книга на Прокопиев преведена на словенечки, по „Пловидба кон југ“ (2008) и „Делфин“ (2020). Објавен во 2007, овој роман досега е преведен и на англиски, италијански и српски јазик.