СВЕТОТ ЈА ВИДЕ ПОСЛЕДНАТА СИНА СУПЕРМЕСЕЧИНА ДО 2037 ГОДИНА

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Ретка сина супермесечина, најблиската полна месечина оваа година, можеше да се набљудува ноќеска низ светот, а на небесниот спектакл му се придружи Сатурн, кој беше видлив покрај неа.

Москва

Тоа беше втората полна месечина во август, поради што се нарекува сина, а бидејќи беше невообичаено блиску до Земјата, таа истовремено беше супермесечина.

Рим

Првата супермесечина овој месец беше на 1 август, а следното вакво совпаѓање ќе се случи дури во 2037 година.

(Фото: АП)

Газа
Истанбул
Шпанија
Монтевидео