ТАНЦ ЗА ЧОВЕКОВИОТ СРАМ ВЕЧЕРВА НА МОТ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Танцовиот перформанс „Човековиот срам“ ќе се изведе вечерва од 20 часот на 44. Млад отворен театар во Младински културен центар (МКЦ).

„Човековиот срам“ е дел од проектот „Поетика на срамот“ на здружението „Артопија“ од Скопје и #рететеатро41 од Италија, што се реализираше како дел од манифестацијата „Матера – европски град на културата 2019“. Во претставата игра и македонската актерка Симона Спировска.

„Силвија Грибауди и Матео Мафесанти го истражуваат методот во кој авторите се постојано поврзани со територијата на која се наоѓаат. Денешнава публика ужива во креативни идеи што отворено поставуваат некои прашања. Кога е вистинското време да почувствуваш срам од нешто? Колку се на број интимните човекови срамови? Кога срамот што се трансформира во убавина настапува на сцена?“, велат од МОТ.