ТОКИО ИМ ПОРАЧА НА МЛАДИТЕ ДА СЕ ВОЗДРЖАТ ОД ОМИЛЕНАТА ЗАБАВА – КАРАОКЕ

Токио, (Гардијан)

Откако беа советувани да не прават забави по повод сезоната на цутење цреши, гувернерката на Токио сега им порача на жителите да престанат со уште една омилена национална забава – караоке, додека градот се обидува да сопре нов бран на ширењето на коронавирусот.

Јурико Коике им кажа на 14-те милиони жители на Токио да избегнуваат одење во барови и ресторани и да се откажат од караоке сесиите до 12 април, откако здравствените власти ја повикаа владата да прогласи вонредна состојба пред да биде доцна.

За разлика од САД, Италија, Шпанија и Иран, Јапонија досега беше поштедена од масовно ширење на коронавирусот, но по неодамнешниот пораст на бројот на заразени во Токио и смртта на популарниот комичар Кен Шимура се засилија повиците за порешителна акција.

„Сакам младите луѓе да се воздржат од одење во караоке барови и места со живи свирки, а повозрасните да избегнуваат барови и ноќни клубови, бидејќи имаме информации дека коронавирусот се шири токму на вакви места“, изјави Коике.

Од почетокот на кризата, во Јапонија има 2.007 заразени и 59 починати од КОВИД-19.