ЗА ПРВПАТ ВО СКОПСКАТА ЗООЛОШКА СЕ РОДИЈА ЧЕТИРИ ПИНГВИНИ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Во скопската Зоолошка градина за првпат се испилија пингвини. Четирите бебиња се родиле во јануари од два пара родители.

Состојбата на пингвинчињата од видот хамболдт од ден на ден беше следена и од нашите зоо негуватели Маја и Војо и од стручни лица. Целиот период грижливо ги негувавме, а голем дел од денот со нив поминуваа и татковците“, велат од скопската Зоолошка.

Пингвините веќе се пораснати и големи колку нивните родители. Научија и да пливаат и секојдневно се во базенот и надворешниот дел од живеалиштето.

Пингвините во Зоолошката се од Италија и Русија. Тие станаа жители на градината пред две години, кога специјално за нив беше изградено живеалиште.