ЗАБРАНЕТА Е ПАРТИСКАТА ПРОПАГАНДА – ВОДИЧ ЗА ГЛАСАЊЕ

Скопје, (САКАМДАКАЖАМ.МК)
  • Денеска и в недела за време на гласањето е забранета секаква партиска пропаганда за локалните избори.
  • Се гласа в недела од 7 до 19 часот.
  • Се гласа за градоначалник и членови на Советите на општините.
  • Право на глас на локалните избори имаат 1.814.644 гласачи.
  • Учествуваат  260 кандидати од 19 партии и коалиции, како и 64 кандидати предложени од група избирачи (независни кандидати).
  • Од 260 кандидати за градоначалници, 15 се жени.
  • Секој гласач мора да се идентификува со личен документ – лична карта или пасош, да биде проверен со УВ лампа дали претходно гласал, а потоа да биде испрскан на дланката со УВ спреј, по што ќе добие едно ливче, чиј број не смее да биде запишан каде било од страна на избирачкиот одбор, а потоа се заокружува само еден број пред името на кандидатот или на листата на советници.
  • Изборите ќе се спроведат на 3.480 избирачки места во 80 општини и во Скопје.
  • Вториот круг од изборите е две недели подоцна, на 29 октомври. Тогаш ќе се гласа само за двата најдобро пласирани кандидати за градоначалници од првиот круг во кој не е постигнат условот за јасна победа во првиот круг.
  • За да биде избран градоначалник во првиот круг на гласање треба да излезат третина од запишаните гласачи во соодветната Општина, а половината од нив треба да гласаат за еден кандидат.