НАД 17.500 ДРВЈА ЌЕ СЕ ЗАСАДАТ КАКО РЕЗУЛТАТ НА ЕКОЛОШКАТА АКЦИЈА „ГЕНЕРАЛКА ВИКЕНД“

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Повеќе од 17.500 дрвја треба да се засадат како резултат на еколошката акција „Генералка викенд“ спроведена во мај низ Македонија. Од 6 до 16 мај, илјада учесници организирано чистеа на локации во Дебар, Демир Капија, Гевгелија, Крива Паланка, Крушево, Куманово, Штип, Струмица, Охрид и Велес, при што биле собрани вкупно 175.181 килограм отпад.

Зад проектот стојат Гордана Софија и Ханес Јекл, односно „Мен енд маунтен“, кои за генералката ангажираа мала армија на чистачи, во која придонесоа АРМ, невладини организации, општини, спортски клубови, еколошки друштва и најмалите, таканаречени сончеви пионери.

Дебар беше еден од десетте градови во кои се чистеше

„За секои десет килограми отпад, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство донира по едно дрво, една садница, што ќе бидат засадени во област каде ќе расте таа шума. Точната локација на Сончева гора ќе биде објавена летово. Садењето на шумата е вториот дел од проектот ‘Зелена сончева’ и ќе се одвива во ноември“, велат Софија и Јекл, кои сега ги објавија официјалните резултати од чистењето.

Гордана Софија (втора од лево) и Ханес Јекл (втор од десно) при чистењето во Штип

Додаваат дека отпадот беше собран, измерен и рециклиран од „Пакомак“, а секој учесник во просек собрал по 11,8 килограми.

„Сакаме ‘Зелена сончева‘ да прерасне во традиција секоја пролет, со цел еколошка обнова на земјата“, најавуваат Софија и Јекл.

Тие веќе го одредија терминот на следната генералка, мај 2022.

Г. КОНЕВ