ВАЛЕНСИЈА ЈА ПРЕЗЕДЕ ТИТУЛАТА ЗЕЛЕНА ПРЕСТОЛНИНА НА ЕВРОПА ЗА 2024

Валенсија, (Јуроњуз)

По Талин, Валенсија ја презеде титулата Зелена престолнина на Европа за 2024, што ќе биде проследено со над 400 одржливи настани.

Оваа титула се доделува од 2010 и успеа да поттикне здраво ривалство помеѓу големите градови во ЕУ, додека прават транзиција кон чиста енергија и се обидуваат да ја заштитат природата и да ги подобрат животите на своите граѓани.

Кога станува збор за зеленилото, шпанскиот град веќе има силна основа. Во Валенсија има над два милиона квадратни метри градини, а на само десет километри од центарот се наоѓа националниот парк Албуфера, заштитена лагуна која често се нарекува белите дробови на градот.

Во Валенсија ќе се создадат три нови зелени коридори

Мотото на Валенсија е „Во заедничка мисија“ и градските власти беа фалени што соработуваат со жителите за да се остварат еколошки цели и климатска неутралност. Со цел градот да стане јаглеродно неутрален до 2030, низ градот веќе се почнати бројни пробни иницијативи. Така во соседниот Лас Навес е создадена „социјализирана соларна централа“, која 80% е финансирана од поединци, а долж морскиот брег во градот е поставено паметно осветлување со над 20.000 светилки опремени со технологија за штедење енергија. Тие исто така служат како полначи за електрични автомобили.

Во рамките на годинашните активности планирано е Албуфера да се прогласи за биосферен резерват и да се создадат три нови зелени коридори низ градот, со кои ќе се нагласи напредокот во три клучни области: природа, одржлива мобилност и обновување на јавниот простор за уживање на граѓаните.