ЗАЕДНИЧКИ РАБОТНИ ПРОСТОРИ НА ПОКРИВИ И ТЕРАСИ СЕ ХИТ ВО БРАЗИЛ

Сао Пауло, (АФП)

По 18 месеци затвореност, најголемиот бразилски град Сао Пауло повторно дише, делумно благодарение на отворените заеднички работни простори, при што вработените се преселија од канцеларии на покриви и тераси.

„Четириесет проценти од бизнисите во ‘GoWork‘ се конвенционални: адвокати, консултанти, ревизори“, вели Фернандо Ботура, сопственикот на „GoWork“, кој поседува 14 простори со вкупна површина од 32.000 квадратни метри.

(Фото: АФП)

Во Сао Пауло денес има околу 200 заеднички работни простори, од кои сè повеќе и повеќе се наоѓаат на покриви.

„Веќе нема смисла да се изнајмува канцеларија“, смета Ботура.

Во целиот Бразил, колективните работни простори шесткратно се зголемија меѓу 2015 и 2019 година и сега ги има околу 1.500. Во Сао Пауло, „плажи“ со чадори за сонце се поставени на тераси и покриви, некогаш веднаш до кафулиња и спортски терени.

(Фото: АФП)

„B2Mamy“ е семејно настроен колективен работен простор од 500 квадрати, каде што децата трчаат меѓу масите додека нивните родители учествуваат на видеоконференции на своите лаптопи.

„Имаме простори и за возрасни и за деца, центар за иновации. Имаме дури и чувари за деца и сето тоа за 180 долари годишно“, вели Даниели Жунко, основачот на „B2Mamy“.